“Ik haat het om mezelf in de spiegel te zien; laat staan waar anderen bij zijn. Ik ben zo blij met online shoppen. Kan ik thuis in m’n eentje kleding passen. Ik moet er niet aan denken om andere mensen om me heen te hebben als ik kleding pas. Hun blikken; brr… ik verdraag dat niet.”

“Ook niet als jij de enige bent? Zonder andere mensen om je heen? Niet in een winkel maar bij mij in de woonkamer?”

“Nee! Echt niet!” Ik schrok van haar reactie en zag de tranen branden in haar ogen. Ik zag ook een groot rood rond bord met een witte balk erin.

“Oké”. Jezelf zien in de spiegel zonder negatieve gedachten is voor sommige mensen bijna niet te doen. Als ik vraag wat ze -het zijn meestal vrouwen- dan zien, dan moeten neuzen, ogen, haren, borsten, billen, buiken, benen het als eerste ontgelden. Die zijn lelijk, te groot of te klein. Als ik vraag waar ze wel blij mee zijn, is er stilte.  Alsof het onmogelijk is om blij te zijn met iets van jezelf. Alsof het niet màg om blij te zijn met wat je ziet in de spiegel. Je zou het een negatief zelfbeeld kunnen noemen wat je behoorlijk in de weg kan zitten. En niet alleen jezelf.  Je kan het door geven aan je kinderen zonder dat je er erg in hebt.

Dat was wat ik ook zag gebeuren met het dochtertje van de vrouw hierboven. Haar blije gezichtje veranderde in een verdrietig gezichtje want ook zij zag de tranen van haar moeder. Ze wilde helpen maar wist niet zo goed hoe. “Mam”, zei ze, “laatst die jurk met die bloemen. De is heel mooi.” “Die jurk staat me niet. Die maakt me dik.”

Pats, die kwam binnen bij het meisje. Ik ken die jurk en hij staat haar prachtig. Ze heeft prachtige vrouwelijke vormen en ik ken haar man en heb gezien hoe hij naar haar kijkt; hij houdt van haar en ook van haar vrouwelijke vormen. Hij begrijpt waarschijnlijk niets van haar negatieve opmerkingen over haar vormen.

Mijn man is een gespierde spijker van 2 meter met handen zo groot als mijn voeten; maatje 37,5. Toen we elkaar net kenden vroeg ik hem of hij mijn borsten niet erg klein vond. “Nee”, zei hij en legde een hand op een borst; “kijk, helemaal gevuld”. “En mijn billen dan?” Hij deed het zelfde. Hij had gevulde handen en daar genoot hij van. Ik heb deze vragen nooit meer aan hem gesteld.

Sta jij ook wel eens voor de spiegel en hoor je stemmetjes die van alles afkeuren? Weet je dat je stemmetjes zelf maakt? Er is namelijk niemand die je dat vertelt. Je bent het helemaal zelf.

Dat betekent dat je zelf de regie hebt en dus ook positieve dingen tegen jezelf kan zeggen. Hoe zou jij jezelf voelen als je de volgende zinnetjes tegen jezelf in de spiegel zegt. En dan niet één keertje maar elke dag en zeker een week lang. Als dat lukt, dan een maand lang. Net zo lang tot het een gewoonte geworden is.

Tip; lach naar jezelf terwijl je dit zegt:

Wat zie je er goed uit!

Je straalt! 

Mooie huid!

Die lachrimpels staan je goed!

Wat staat die jurk/top/deze outfit je goed!

Klinkt dit simpel? Tuurlijk. Maar het werkt wel! Probeer het zelf maar eens uit. Je kunt er vandaag al mee beginnen. 

 Stap 1 

Ga voor de spiegel staan en glimlach naar jezelf. Meer niet. Doe dit minimaal een week lang elke keer als je jezelf in een spiegel ziet, waar je ook bent. Stop zodra je stemmetjes hoort die je van alles willen vertellen. 

Stap 2 

Ga voor de spiegel staan en glimlach naar jezelf en zeg hardop ‘wat zie je er goed uit’. Je mag elk ander zinnetje uit het bovenstaande rijtje gebruiken. Ook dit doe je een week lang, elke dag als jij jezelf in een spiegel ziet. Zijn er mensen in de buurt dan zeg je dit in jezelf.

Stap 3

Vanaf vandaag lach je tegen jezelf. Geen schaterlach, maar wel een echte lach en je zegt ‘ je straalt vandaag!’ 

Het leuke van deze oefening is dat het niet mis kan gaan. Als het je een dag niet lukt dan ga je gewoon de volgende dag weer verder. Maar stel dat het je lukt om dit vol te houden, dan ga je merken dat je een nieuwe routine hebt ontwikkeld die je positieve energie geeft. Elke dag weer.  Je gaat ook merken dat die stemmetjes vanzelf minder worden, tot ze op een dag verdwenen zijn. Ik weet zeker dat het je gaat lukken en dat je er plezier in krijgt.

Veel plezier met deze oefening! Mocht je hier vragen over hebben, stuur me een mailtje. 

Fijne dag!