Jouw lichaamsmaten kunnen bijdragen aan duurzaamheid.

Het gebeurde mij vaak dat de kleding die ik besteld had, net niet goed paste.
Daar baalde ik zo van dat ik de maattabellen van kledingmerken ben gaan checken.
Toen realiseerde ik me dat ik eigenlijk mijn eigen lichaamsmaten niet goed kende.
Wel mijn kledingmaat maar niet bijvoorbeeld hoeveel centimeters mijn taille, borstomvang of beenlengte is.

In eerste instantie had ik geen idee welke maten er nodig waren maar gelukkig geven de meeste maattabellen van kledingmerken goed aan wàt je moet meten en hόe je dat moet weten.
Soms zelfs met tekeningen erbij. Ik moet toegeven dat ik het best wel confronterend vond om mezelf de maat te nemen.

Maar goed, er stonden mij twee doelen voor ogen:

  • ik wilde de kleding gelijk in de juiste maat ontvangen
  • Ik wilde het retour sturen voorkomen

Inmiddels hangt het lijstje met lichaamsmaten op mijn prikbord en ik maak er vaker gebruik van dan dat ik ooit had kunnen denken. Het proces van maattabellen met elkaar vergelijken heeft mij ook inzicht gegeven in hoe verschillend merken zijn.

Wat bij het ene merk maat 40 is, is bij een ander merk 38, of 42.
Ik kan nu veel makkelijker van tevoren bepalen of het kledingstuk mij goed zal passen of niet. 

Die verschillen ontstaan omdat elke merk werkt met een zogenaamde ‘persona’.

Een persona is de gemiddelde klant van een kledingmerk. In het echt bestaan persona’s niet.
Ze zijn fictief en helpen het merk om te weten voor wie, voor welke type vrouwen zij kleding ontwerpen. Ze geven die persona een naam, een leefstijl, een leeftijd, een sociale omgeving en een werkomgeving.

Als ze weten wie hun persona is dan weten ze waar die wel of niet van houdt.
Ze kunnen als het ware in haar hoofd kijken en precies die kleding ontwerpen waar deze persona van houdt.

Stel dat een persona van merk X ‘Eveline*’ heet, dan gaan ze voor al haar activiteiten kleding ontwerpen. Naast alles wat Eveline doet, of ze werkt of niet, waar ze van houdt, krijgt ze ook een lichaamsvorm en lichaamsmaten. Ze geven Eveline bijvoorbeeld een gemiddelde kledingmaat; zeg maat 42. Daarnaast heeft ze een gemiddelde boezem, weinig taille en rechte benen; dat wil zeggen geen ronde volle heupen. Dat kan je terug vinden in de maattabellen. Ook haar stijl en smaak worden voor haar bedacht. Is Eveline meer sportief dan klassiek dan zie je dat in de kleding terug.

Door jouw lichaamsmaten te vergelijken met die van Eveline kun je zien of dat merk bij jou past ongeacht de stijl en de kleuren.

Laten we zeggen dat Eveline* de persona is van Expresso, dan kun je in de maattabel zien welke lichaamsmaten ze heeft. Nu zijn de fabrikanten wel zo slim geweest om een marge van ± 4 centimeter in het systeem te verwerken. Dat houdt in dat wanneer jij binnen een maat valt, de kans groot is dat het kledingstuk je goed zal passen.

Wat mij altijd gebeurd, is dat ik voor de bovenkant maat 38 nodig heb en voor de onderkant maat 36 omdat ik smalle heupen en kleine billen heb. Dat kan ervoor zorgen dat een aangesloten jurk in maat 38 aan de bovenkant perfect zit maar aan de onderkant, rond mijn heupen en billen te wijd is. Dat is op zich geen groot probleem want kleiner maken kan altijd; maar groter maken niet. Het is dus niet handig voor mij om een jurk in maat 36 te bestellen.
Die zou wel goed passen rond mijn heupen en billen maar boven bij de schouders en de boezem zal die te krap zijn.

Wanneer we de maten van Eveline van Expresso vergelijken met dezelfde maten van MS mode die bijvoorbeeld ‘Diewertje*’ als persona heeft, kan het zijn dat de lichaamsmaten en de marges verschillen.

De persona Diewertje van MS Mode heeft rondere en vollere vormen dan Eveline. Je ziet dat door de centimeters te vergelijken. Wat ook mee speelt is hoe de kleding gesneden is**. Je kan zeggen dat er voor Eveline wat rechter en strakker gesneden wordt. Voor Diewertje wordt de kleding ronder en met net wat meer ruimte gesneden.

Door consequent de maattabellen van de verschillende kledingmerken te vergelijken met jouw persoonlijke lichaamsmaten kan je er achter komen welke merken voor jou het meest geschikt zijn. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat  de kleding die je bestelt jou ook echt goed past.

Het zorgt niet voor 100% garantie en er zullen altijd uitzonderingen zijn maar de kans dat iets jou echt goed past maak je op deze manier wel veel groter. Je ben in één keer klaar en kan het gelijk gaan dragen en je hoeft niet te wachten of het opnieuw bestelde kledingstuk wel past. Dit maakt het online bestellen een stuk succesvoller voor jezelf.

Maar het levert je nog iets op. En dat is misschien wel veel essentiëler, namelijk  minder CO2 uitstoot.

Retour sturen kost nu eenmaal CO2 vanwege de vrachtwagens die het terug moeten brengen.
Als je je dat realiseert naast alle voordelen voor jezelf, ben je vast bereid om jezelf de maat te nemen. Als iedereen zichzelf de maat gaat nemen is de kans groot dat er heel veel minder retour gaat. Wat dat oplevert vertel ik je in mijn volgende blog. Ik wens je veel plezier met het nemen van je lichaamsmaten.

* Zowel de namen Eveline als Diewertje heb ik zelf bedacht.

** In de kledingindustrie heeft men het over ‘kleding snijden’ in plaats van knippen.
Zo’n snijmachine kan je vergelijken met een pizzasnijder die soepel door de stof snijdt.
Dat kost veel minder kracht dan knippen.